Resultaten x
Buitenland

Hoe Petr Cech kennismaakte met Ruud van Nistelrooy, Pierre van Hooijdonk en meer

Petr Cech stopt ermee. De keeper is na dit seizoen geen profvoetballer meer. Naast een indrukwekkende clubcarrière stond Cech 126 keer op doel namens de nationale ploeg van Tsjechië. In twintig jaar profvoetbal ontwikkelde hij zich tot een plaaggeest van Oranje.
15-01-2019 14:45 door Cas Broxterman

Neem alleen al de eerste drie interlands die Tsjechië met Cech onder de lat tegen Oranje speelde. Geen enkele daarvan wonnen de Nederlanders. Twee keer was Tsjechië de gelukkige, één keer werd het gelijk. 

Op 29 maart 2003 speelde Cech voor het eerst tegen Nederland, in een kwalificatiewedstrijd voor het EK 2004. Ruud van Nistelrooy was toen trefzeker op aangeven van Edgar Davids. Jan Koller deed wat terug na een assist van Milan Baros. De toon was gezet. Een half jaar later won Tsjechië met 3-1. Op het EK 2004 zelf werd Nederland opnieuw door de Tsjechen verslagen. Dit keer met 2-3.

Pas de vierde keer won Oranje van Tsjechië met Cech onder de lat. Het zou de avond worden van Pierre van Hooijdonk. Met Marco van Basten aan het roer kregen Van Hooijdonk, Romeo Castelen en Dirk Kuyt voorin de voorkeur. Pi-Air was met de enige twee goals van de wedstrijd de grote man.

Aanvoerder

Op 8 oktober 2005 leidde Van Basten Oranje opnieuw naar een zege op Tsjechië. Het werd dit keer 0-2. De goals kwamen van Barry Opdam, die op dat moment voor landskampioen AZ speelde, en Rafael van der Vaart.

De laatste twee keer die Tsjechië met Chec onder de lat speelde in een duel met Oranje, werden weer gewonnen. Dat was in 2014 en 2015, jaren later na die snelle vier ontmoetingen achter elkaar. Cech was inmiddels uitgegroeid tot aanvoerder. Oranje had in al die jaren een flinke metamorfose ondergaan.

Huntelaar en Van Persie

Zo stond er niemand van de spelers die in 2005 van Tsjechië won in de basis toen er op 13 oktober 2015 met Danny Blind als bondscoach met 3-2 werd verloren.Klaas-Jan Huntelaar en Robin van Persie maakten het na een 0-3 achterstand wel nog spannend. Verder dan een 2-3 kwam Oranje niet.

Voor Cech hebben de confrontaties met Oranje vrijwel altijd goed uitgepakt. Zijn opvolger mag de komende jaren blijven laten zien dat Tsjechië een ware plaaggeest is voor het Nederlands elftal.Cover ELF Voetbal magazine, ELF NR 4 2019Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
transfergeruchten Laatste: 'Marcel Keizer verliest uitblinker Bruno Fernandes aan Manchester United'
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <