Resultaten x
Binnenland

Één jaar Nicolas Kühn bij Ajax: dit is wat je moet weten

Zomaar een berichtje uit januari 2018: Ajax neemt Nicolas Kühn over van RB Leipzig. Da’s opmerkelijk: in Nederland wordt steen en been geklaagd dat de jeugdopleidingen hun pareltjes op jonge leeftijd zien weglopen naar clubs uit Europese topcompetities. Nu zijn de rollen eens omgedraaid. Hoe verliep het eerste jaar van Kühn bij Ajax?
14-01-2019 17:00 door Jan Willem Spaans

Moedige entree

Clubliederen in archaïsch Nederlands, daar hebben we er meer van. Tienduizenden Ajax-supporters brullen om de twee weken over ‘dapp’re strijders, fier en koen’. Weinigen zullen weten dat ‘koen’ oud-Nederlands is en zoveel betekent als ‘moedig’. De Duitse variant ‘kühn’ betekent hetzelfde, maar wordt meer gevraagd. Is de naam van deze buitenspeler een omen? Naar eigen zeggen wel, hij wil moedig spelen, vertrouwt hij het clubkanaal van Ajax toe. En een beetje snel, als het kan. “Ik hoop na de zomerstop bij het eerste aan te sluiten.”

Aanvankelijk begint hij bij Ajax onder 19, een ploeg die de meeste wedstrijden overtuigend wint. Kühn heeft weinig moeite om daar aan te haken en mag al snel een trapje hoger: op 16 maart maakt de Millennium Kid (Kühn kwam op 1 januari 2000 ter wereld) zijn debuut in het betaald voetbal. Hij komt het veld in met een 2-3 voorsprong op de Vijverberg. In het handjevol minuten dat hem gegeven is ziet hij bovendien kans om de assist voor de vierde goal te leveren. Kühn kan zich niet in het team spelen dat kampioen wordt, maar da’s niet zo gek.

Wisselende signalen

De mensen op De Toekomst zien Kühn en merken meteen een extra kwaliteit. Naast het gamma dat hij zelf al noemde, ‘veelzijdig, technisch sterk en gevaarlijk voor het doel’, introduceerde hij zich, zien ze dat Kühn ook niet te beroerd is het vuile werk te verzetten indien gevraagd. In de UEFA Youth League ontpopt hij zich in de eerste weken tot smaakmaker: Kühn scoort in zijn eerste vier optredens altijd en tekent op bezoek bij AEK Athene zelfs een hattrick aan. Dat hebben ze bij de DFB ook gezien. In het voorjaar groeit hij al door naar de Onder 18, om vanaf september 2018 vaste waarde te worden bij Duitsland Onder 19.

Een nette ontwikkeling in de jeugdteams van Duitsland, overtuigen in de Youth League: de opstap naar de Eerste Divisie lijkt een kwestie van tijd. Hij blijft alleen uit: Kühn kwam zeven keer in actie voor Jong Ajax. Pas afgelopen zondag speelt hij voor het eerst een hele wedstrijd, tegen Jong PSV levert hij bovendien een assist voor de 1-0 van Danilo Pereira. Kortom, Kühn kan echt wel wat. Nu is het zaak dat hij in 2019 toch tenminste in de tweede ploeg tot vaste waarde verwordt. De signalen daarvoor lijken positief, al kan je kritisch gesteld toch de kanttekening plaatsen dat de naar eigen zeggen doelgerichte Kühn nog niet scoorde in de Eerste Divisie. Die barrière doorbreken, dan zien we daarna wel verder. Voor een man die negentien is en vanuit zijn geboortestreek rondom Hannover al naar Leipzig en Amsterdam verhuisde moet dat toch te doen zijn.Cover ELF Voetbal magazine, ELF NR 4 2019Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
transfergeruchten Laatste: 'Marcel Keizer verliest uitblinker Bruno Fernandes aan Manchester United'
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <