Resultaten x
Binnenland

Konden de supporters het stadion vinden op de Eerste Divisie-zondag?

Allemaal zondagmiddag om half drie de wei in. Het leek wel Eredivisie. Waar de eliteafdeling van ons voetbal zich dit weekend langzamerhand weer naar het koude Nederland spoedde, moesten ze op het tweede niveau de wei alweer in. Spelen op zondag was dit seizoen wel populair bij het publiek, maar dat kwam omdat er vooral toppers op het programma stonden. Hoe verliep deze test?
14-01-2019 16:05 door Jan Willem Spaans

Bovengemiddeld:

De kraker in Leeuwarden trok meer publiek dan gebruikelijk, al scheelde het weinig. SC Cambuur verspeelde in de slotfase een 3-2 voorsprong tegen Sparta Rotterdam, zo zagen 7.654 toeschouwers. In het Cambuurstadion zaten zo’n vierhonderd mensen meer dan normaal. Ook een klein plusje was er bij MVV, in de Geusselt namen ongeveer tweehonderd mensen meer plaats dan gemiddeld dit seizoen, al is opponent FC Twente daar vermoedelijk voor te bedanken: 4.817 fans. Een echte plus zagen we bij FC Eindhoven. Het Jan Louwers Stadion opende haar poorten voor 2.884 supporters. Ze werden verwend, blauw-wit won met 3-2 van NEC. De ruim vijfhonderd extra fans zijn misschien wel over te halen voor nog een potje. Ook op De Toekomst veel bekijks: bij gebrek aan de hoofdmacht kwamen 1.300 mensen naar Jong Ajax kijken.

Weinig tot geen verschil:

Bij veel clubs maakt het weinig uit. Jong FC Utrecht trok 629 bezoekers, ondanks dat de poort open stond voor wie maar wilde. Da’s welgeteld elf meer dan normaliter. FC Dordrecht verloor wel veel publiek, maar het volle uitvak van periodekampioen FC Den Bosch kon dat enigszins compenseren: nu waren het maar honderd mensen minder dan gemiddeld. Een plusje zagen we bij Almere City: ze verloren voor 2.413 mensen van FC Volendam – het Yanmar Stadion is daarmee prima gevuld. TOP Oss ging enigszins onderuit, zowel op het veld als qua bezoekersaantal: 2.002 mensen teisterden de tourniquetjes van het Frans Heesen Stadion, dat is zo’n tweehonderd bezoekers minder dan normaal.

Verliezers:

In twee stadions had het een negatief effect, die zondagmiddag. We zagen bijvoorbeeld het bewijs dat ze bij Telstar vergroeid zijn met de vrijdagavond: het Rabobank IJmond mocht amper 1.760 bezoekers (en een Belgische scheidsrechter!) verwelkomen, dat is een behoorlijke hap als je gemiddelde rond de 2.200 schommelt. In Kerkrade zijn ze dit aanvangstijdstip beter gewend, met Go Ahead Eagles kwam er ook nog een aansprekende tegenstander (met bovengemiddeld veel uitsupporters) op bezoek. Toch wisten de mensen het Parkstad Limburg Stadion niet te winnen: slechts 6.698 mensen zagen Roda JC met 3-1 van de ploeg uit Deventer winnen.

Conclusie:

Het maakt weinig uit. De toeschouwersaantallen zijn niet heel indrukwekkend, maar wat wil je als de vier grootste publiekstrekkers uit spelen. Onder de streep is er een heel bescheiden plusje te noteren, maar wie dit voor herhaling vatbaar vindt, kan hier geen argument aan ontlenen. De eerlijke conclusie is dat het de supporters weinig lijkt te deren.Cover ELF Voetbal magazine, ELF NR 4 2019Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
transfergeruchten Laatste: 'Marcel Keizer verliest uitblinker Bruno Fernandes aan Manchester United'
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <