Resultaten x
Binnenland

Waar haalt de Eredivisie doorgaans zijn buitenlandse trainers vandaan?

Met de aanstelling van Leonid Slutsky heeft Vitesse een primeur te pakken. Nooit eerder was een Russische trainer werkzaam in de Eredivisie. Sterker nog: nooit eerder was een coach afkomstig uit een land zo ver verwijderd van Nederland. Waar komen de buitenlandse coaches uit de geschiedenis van de Eredivisie wel vandaan?
13-03-2018 21:17 door Nick de Jager

Nummer 5: Roemenië (drie coaches)

Voor de laatste Roemeense coach in de Eredivisie moeten we even terug. Mircea Petescu vluchtte in 1973 van Roemenië naar Nederland en ging, in ieder geval gedurende zijn trainerscarrière, niet meer weg. Als coach van Telstar en Sparta was hij eind jaren zeventig coach in 84 wedstrijden in de Eredivisie. De lijst van Roemeense coaches wordt gecompleteerd door Stefan Kovács en Norberto Höfling, die nog voor Petescu’s tijd heel kort aan het roer stonden bij respectievelijk Ajax en Feyenoord.

Nummer 4: Oostenrijk (zes coaches)

We kunnen het nu ook niet meer voorstellen, maar Oostenrijk was lang de hofleverancier van buitenlandse coaches in Nederland. Natuurlijk kennen we Ernst Happel, de legendarische coach die Feyenoord naar een Europa Cup I leidde. Wat veel mensen niet weten, is dat in zijn schaduw landgenoten Ludwig Veg, Franz Fuchs en Willy Kment ook werkzaam waren in Nederland. En wat nog minder mensen weten: voor Happel was het pad van de Oostenrijkse coach in de Eredivisie al lang opengemaakt. In 1956 waren er al drie coaches uit het alpenland werkzaam in Nederland: Kment, Karl Humenberger en Victor Havlicek.

Nummer 3: België (zeven coaches)

Een mea culpa: ondergetekende had de Belgische coach hoger in dit rijtje verwacht. De voornaamste reden daarvan is een gebrek aan historisch besef. Nederlandse clubs kijken namelijk pas in het huidige decennium naar de Zuiderburen in hun zoektocht naar coaches. Eric Gerets was in 1999 bij PSV de eerste Belgische coach in de Eredivisie, tot zover heeft hij zes volgelingen. In chronologische volgorde: Georges Leekens (Roda JC), René Vandereycken (FC Twente), Harm van Veldhoven (Roda JC), Michel Preud’homme (FC Twente), Glen de Boeck (VVV-Venlo) en natuurlijk Stijn Vreven, op dit moment werkzaam bij NAC.

Nummer 2: Duitsland (acht coaches)

De buitenlandse trainer met de meeste wedstrijden in de Eredivisie is een Duitser: Fritz Korbach. De illustere trainer, wiens werkmethode nog steeds inspiratie vormt voor talloze huidige Nederlandse coaches, was tussen 1973 en 2001 werkzaam bij negen clubs in de Eredivisie of Eerste Divisie. In zijn schaduw staan Herbert Neumann en Hans Meyer, grote namen bij respectievelijk Vitesse en FC Twente. Maar ook voormalig NEC-trainer Peter Hyballa zijn wij natuurlijk niet vergeten. De rest van de lijst: Georg Kessler, Kurt Linder, Rainer Hammers en Rainhard Jansson.

Nummer 1: Engeland (negen coaches)

De winst in deze lijst gaat naar Engeland. Net als Oostenrijk waren de Engelsen er snel bij in de jonge jaren van de Eredivisie. Voor 1970 hadden Vic Buckingham (Ajax), Denis Neville (Sparta), Ron Dellow (FC Volendam), Leslie Talbot (DWS), Jack Rowley (Ajax) en Jack Mansell (Telstar) allemaal al een plek in de geschiedenis van de Eredivisie gereserveerd. Waar de Oostenrijkers daarna stilvielen, bleef Engeland op zijn tijd een trainer leveren. Tot tweemaal toe zelfs een hele succesvolle. Sir Bobby Robson vierde twee Eredivisie-titels als trainer van PSV en Steve McClaren maakte FC Twente voor het eerst in het clubbestaan de beste van Nederland. De negende coach, Rob McDonald, is nog steeds af en toe op de Nederlandse velden te vinden. In 2013 en 2014 was hij nog coach van VV Nunspeet.

Lijst gebaseerd op cijfers transfermarkt.deCover ELF Voetbal magazine, ELF NR 12 2018Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Besiktas gaat contract Ryan Babel verscheuren'
jukebox Laatste: De Jukebox: Richard Jensen (Roda JC Kerkrade)
boulevard Laatste: Mevrouw Rugani schittert op Kerstbal Juventus
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Niklas Tarvajärvi?
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Fortuna Sittard
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Adriana Pozueco
cultheld Laatste: Lord Bendtner: edelman in onderbroek
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <