Resultaten x
Binnenland

Het matige seizoen van Luckassen: back-up op drie posities

Zijn veelzijdigheid was een van de redenen die PSV overtuigde Derrick Luckassen te kopen. Centrale verdediger, rechtsback, zelfs op het middenveld; was er een plek waar de geboren Amsterdammer niet kon spelen? Phillip Cocu heeft het na pakweg driekwart seizoen nog niet helemaal getest. Wel lijkt de coach in dubio hoe hij Luckassen kansen geeft in zijn elftal.
13-03-2018 20:21 door Nick de Jager

“Ik ben gehaald als centrale verdediger”, was Luckassen bij entree in Eindhoven duidelijk. Bij AZ wilde John van den Brom hem nog wel eens op andere posities in het elftal gooien, maar dat was klaar. In Eindhoven ging hij voor een plek in het hart van de laatste linie. Toch beleefde Luckassen afgelopen zaterdag als middenvelder de pijnlijke 5-0 nederlaag tegen Willem II. De wedstrijd vertelde alles over het matige seizoen van Luckassen. Op twee posities ingezet, maar niet op de positie waar hij wil spelen: centrale verdediger. Een overzicht van op welke positie Luckassen zijn minuten maakte.

Centrale verdediger (468 minuten):

Luckassen kreeg in het begin van het seizoen het vertrouwen van Cocu. Zijn start in Eindhoven was echter weifelend. In zijn debuutwedstrijd, de 1-0 nederlaag op bezoek bij het Kroatische Osijek, speelde hij niet bepaald de sterren van de hemel. Een dramatische vertoning van PSV tegen SC Heerenveen degradeerde zijn status vervolgens volledig. Met Luckassen als centrale verdediger vertoonde PSV bij verre niet de defensieve stabiliteit als bij het duo Isimat-Schwaab, waardoor de Amsterdammer veroordeeld werd tot de reservebank. Het feit dat Luckassen sinds de wedstrijd in Heerenveen nog slechts 108 minuten speelde als centrale verdediger, zegt genoeg over de voortgang van zijn strijd terug in het elftal te komen.

Defensieve middenvelder (273 minuten):

Aan het begin van het seizoen vertrok Andrès Guardado naar Real Betis. Jorrit Hendrix was zijn logische vervanger, maar wie werd daarachter back-up? Een talent als Dante Rigo of toch Luckassen? Tegen Willem II gaf Cocu duidelijk antwoord: de laatstgenoemde. Zelfs voor een voetballeek werd duidelijk dat Luckassen voetballend onderdoet voor iemand als Hendrix op dit gebied. Luckassen zal als via invalbeurten zijn minuutjes bij elkaar blijven sprokkelen als verdedigende middenvelder, maar het valt te betwijfelen of Cocu hem na zaterdag nog als basisoptie voor deze plek ziet. De Nederlander met Ghanese roots deed drie keer vanaf het begin op deze positie. Op bezoek bij FC Utrecht ging het goed (1-7 winst), de andere twee waren tot zover de grootste afgangen van PSV in het Eredivisieseizoen (3-0 tegen Ajax en 5-0 tegen Willem II). In beide potten speelde Luckassen ongelukkig.

Rechtsback (118 minuten):

Luckassen is geen fan van de rechtsbackpositie, maar door de schaarste aan backs in de PSV-selectie is hij af en toe genoodzaakt er te spelen. Tegen PEC ging dat vrij redelijk (0-1 zege en een prima pot van hem), in de tweede helft van afgelopen weekend minder.

Luckassen is door zijn veelzijdigheid op drie posities bruikbaar voor Cocu. Het maakt hem een speler die vaak van zijn trainer mag invallen, dit seizoen al negen keer. Jammerlijk genoeg slaagt Luckassen er op geen van de drie posities in het zijn concurrenten écht moeilijk te maken. Zijn speelminuten komen voort uit blessures, of tactische omzettingen van de coach. Als dat niet verandert, blijft Luckassen het manusje van alles dat hij nu is. Een manusje dat op alle posities net geen manus is.Cover ELF Voetbal magazine, ELF NR 12 2018Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Besiktas gaat contract Ryan Babel verscheuren'
jukebox Laatste: De Jukebox: Richard Jensen (Roda JC Kerkrade)
boulevard Laatste: Mevrouw Rugani schittert op Kerstbal Juventus
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Niklas Tarvajärvi?
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Fortuna Sittard
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Adriana Pozueco
cultheld Laatste: Lord Bendtner: edelman in onderbroek
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <