Resultaten x
Binnenland

Clubliefde in Nederland: de elf trouwste spelers

Het was een beetje schijtlollig, maar de NOS maakte op zich een aardig punt door Vitesse – NAC in augustus tijdens Studio Sport aan te kondigen als Chelsea – Manchester City. Het gebeurt steeds minder vaak dat spelers op lang één plek blijven. Daarom hier op Valentijnsdag een ode aan clubmannen: hier zijn ELF trouwe honden van eigen bodem.
14-02-2018 13:00 door Jan Willem Spaans

Ger Senden

Mister Roda JC. Opgegroeid in Heerlen, jeugdspeler bij het naburige VV Chevremont en al van jongs af aan in de jeugdopleiding van Roda JC. De clubleiding wilde zijn trouw nog wel eens voor lief nemen door wel erg karige contractvoorstellen te doen, maar uiteindelijk kwam het altijd goed. Het behoeft eigenlijk geen uitleg dat Senden nu teammanager is in Kerkrade.

Sander Boschker

Het jaartje Ajax zij hem vergeven, al was het maar omdat hij nooit een officiële wedstrijd keepte in het tenue met de superheld erop. Daardoor is het beeld van Sander Boschker met het Twentse ros op zijn borst intact. Superdoelman voor de club uit Enschede, die met hem onder de lat de grootste successen in de clubgeschiedenis kende.

Robert Zwinkels

Oeuvreprijs. De keeper uit Wateringen was in zijn jeugd nochtans actief bij Ajax, maar dat is hem in de Hofstad inmiddels vergeven. Weinig mensen hadden zich zo lang in een reserverol kunnen schikken: zijn vaste plek onder de lat dit seizoen is daarvoor een gerechtvaardigde beloning. Bovendien toont Zwinkels zich een prima sluitpost.

Bram van Polen

Er kleeft aan Bram van Polen het beeld van een grappenmaker, hetgeen nog wel eens onjuist wordt opgevat als onprofessioneel. Is bij PEC Zwolle met de club meegegroeid van zieltogend in de Jupiler League tot een ploeg die niet meer uit de Eredivisie weg te slaan – of te denken is. Had er meer ingezeten? Misschien, maar niet meer status dan Van Polen nu heeft in Zwolle.

Jean-Paul de Jong

Wie een paar weken onder een steen had geleefd en FC Utrecht – Ajax daarna bekeek had zich afgevraagd of dit een ploeg van Jean-Paul de Jong was. De thuisploeg speelde zo enorm fel dat je het verbeten gezicht van De Jong, die als kind van de club precies weet hoe deze wedstrijden leven, er haast in terug kon zien.

André Karnebeek

Het mooiste detail aan André Karnebeek is dat zijn enige andere club behalve FC Twente de naam VV Twenthe kende. Dat is een amateurclub uit zijn geboorteplaats Goor. In Enschede zou hij ruim tien jaar in het eerste staan, de bekerwinst van 2001 was het hoogtepunt. Beproefde daarna nog zijn geluk bij Dunfermline Athletic en, heel kortstondig, bij De Graafschap.

 Rob Penders

Het is bijna niet voor te stellen dat Rob Penders ooit een ander shirt droeg dan het geel en zwart waar NAC in speelt, maar hij speelde toch jarenlang voor RBC Roosendaal. Het is een getuigenis van een goed huwelijk dat bijna iedereen dat vergeten is: Penders groeide in Breda uit tot een uiterst betrouwbare factor: niemand was meer NOAD dan hij. Is nu assistent-trainer.

 

Mark van der Maarel

Tijdens iedere thuiswedstrijd van FC Utrecht zat er een tijdlang een groepje corpsballen die had besloten om uit hun eigen soort ludieke overwegingen Mark van der Maarel aan te moedigen. Die ietwat spottende benadering is allang achterhaald: de Arnhemmer speelde meer dan tweehonderd keer in het Utrechtse rood.

Barry Opdam

Veel echte clubhelden komen meestal ook uit de regio. Zo niet Barry Opdam, geboren Leidenaar. Hij werd clubheld bij de gratie dat AZ precies met zijn kwaliteiten meegroeide. In zijn debuutseizoen in Alkmaar degradeerde de club, precies tien jaar later was AZ een Europese subtopper die kampioen had moeten worden op Woudestein. Ietwat cru is het dat de Alkmaarders kampioen worden het seizoen nadat Opdam naar Red Bull Salzburg vertrok.

Alje Schut

Het was nogal een karaktervolle ploeg, het FC Utrecht dat in 2003 de Amstel Cup won. Achterin stonden bijvoorbeeld Stijn Vreven en Patrick Zwaanswijk naast deze Alje Schut. Veel van die spelers kwamen uit de Randstad en waren opgegroeid met een grote mond. Naast de eerder besproken De Jong had ook Schut een streepje voor omdat zijn wieg in Utrecht stond. Dat hij met vier stuks het recordaantal eigen doelpunten in een seizoen bezit, doet daar niks aan af.

Angelo Cijntje

Verdient een speciale vermelding. Angelo Cijntje, geboren in Curacao en zesvoudig international voor het eiland, is het uithangbord van Veendam en voetbal aan de Langeleegte. Pas toen de club failliet ging, beproefde hij zijn heil voor zes minuten in het shirt van Groningen. Tegenwoordig voetbalt hij weer op het sportpark, nu voor de amateurtak.

 Cover ELF Voetbal magazine, Winterstopspecial ELF Voetbal: Ajax, PSV, Vilhena, Slutskiy, Rekik en Denswil!Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Manchester United ziet samenwerking met Diego Simeone wel zitten'
jukebox Laatste: De Jukebox: Jasper van Heertum (sc Telstar)
boulevard Laatste: Ex-mevrouw Magallán toont haar eh... ronde kant
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Álvaro Recoba?
cultheld Laatste: Hoe een cultheld tienerzwangerschappen bestrijdt via condooms met guavesmaak
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Anastasia Kostenko
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: FC Utrecht - Ajax
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <